de Catiusa Ivanov     HotNews.ro

Vineri, 22 ianuarie 2016, 9:13
Dumitru Dobrev
Dumitru Dobrev
Foto: Arhiva personala

Ce obligatii au primariile fata de vecini atunci cand aproba o noua constructie?  Care sunt indiciile ca imobilul de langa tine se construieste ilegal? In cat timp poti ataca in instanta autorizatia de construire? Ce sanse au cetatenii in lupta cu speculantii imobiliari? Cat de bune sunt legile in materie de urbanism? Dumitru Dobrev, avocat specializat pe astfel de litigii, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

HotNews.ro a relatat in ultimii ani zeci de cazuri in care cetateni din Bucuresti si alte orase au actionat in instanta constructori care voiau sa edifice imobile care le luau lumina sau nu respectau regimul de inaltime al zonelor. Mutle dintre litigii au fost castigate in instanta.

  • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii
  • Va rugam sa va rezumati la tema enuntata si sa nu adresati mai mult de doua intrebari

  • Depasire inaltime (Vineri, 22 ianuarie 2016, 9:25)Andrei Roman [anonim]

    Buna ziua,

    Am un vecin care construieste o casa si din ce am inteles are autorizatie de construire pentru o inaltime mai mare cu aproape 1 m fata de limita din PUZ.

    Nu stiu daca e cazul pentru atata lucru sa mai fie discutii, dar as putea face ceva ?

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:02)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiAndrei Roman

      Poate sa fie ipoteza unei depasiri a inaltimii maxime din Autorizatia de construire sau sa fie permis prin autorizatie o inaltime mai mare fata de limita din PUZ. Pana nu vedeti autorizatia si planurile vizate spre neschimbare, nu puteti decela intre cele doua ipoteze.

      De asemenea, este posibil ca el sa aiba un plan de urbanism derogator de la PUZ-ul derogator de sector, daca sunteti in Bucuresti. Numai dupa ce lamuriti aceste aspecte se poate discuta daca aveti o actiune in justitie sau nu.

  • competente ISC (Vineri, 22 ianuarie 2016, 9:35)alex [anonim]

    Am sesizat la ISC anumite incalcari ale autoirizatiei de construire (retrageri, suprafata construita, regim de inaltime). Raspunsul lor a fost ca au transmis sesizarea catre Directia Inspectie din cadrul Politiei locale de sector. Este legal acest lucru? ISC nu are competente in astfel de cazuri?

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:07)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

      ISC are competente. Potrivit normelor care reglementeaza competentele ISC si acesti inspectori pot face un proces verbal de control, pot emite procese verbale de contraventie si pot dispune masuri de oprire a lucrarilor.

      Nu se stie de ce in anumite cazuri prefera sa rezolve ei problema, iar in alte cazuri trimit la Politia locala de sector.

      Eu am doar o banuiala ca ei prefera sa se ocupe mai mult de problematica legata de autorizatiile care incalca normele de urbanism cu forta juridica superioara (PUZ, PUG) si mai putin de situatiile in care autorizatia este legal emisa, dar constructorul sau beneficiarul incalca parametrii urbanistici permisi prin autorizatie.

      Am avut situatii cand cei de la ISC au gasit autorizatii nelegal emise de primariile de sector si au facut adresa catre Prefect sa le atace in contencios administrativ.

  • intrebari pt domnul Dobrev (Vineri, 22 ianuarie 2016, 9:52)Claudiu M [anonim]

    Buna ziua,

    De ce, la intocmirea PUD-urilor, Primaria Sector 6 nu tine cont de prevederile PUG Bucuresti ci doar de PUZ Coordonator Sector 6.. chiar si atunci cand PUZ Coordonator Sector 6 face trimitere la „legislatia in vigoare” ?

    De ce, prin PUD, se da voie sa se consruiasca cladiri pe bucati de teren care in PUZ Coordonator Sector 6 apar ca fiind retea stradala ?

    Din experienta dumnevoastra referitoare la nereguli de urbanism, in cadrul birourilor de urbanism din cadrul autoritatilor locale este vorba de coruptie, necunoastere sau rea-vointa?

    Multumesc,
    CM

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:14)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiClaudiu M

      1. Planurile de Urbanism pot prevedea in baza Legii 350/2001 anumite derogari. De exemplu, PUZ-ul coordonator S6 poate sa aiba pentru anumite zone un CUT sau un POT mai favorabil pentru investitor decat cel prevazut in PUG. Ca urmare Primaria S6 poate sa se foloseasca de prevederile mai favorabile ale PUZ coordonator S6 numai in masura in care acestea nu sunt nelegale.

      2. In mod normal, daca reteaua stradala nu este dezafectata si nu s-a facut un plan de urbanism separat, nu ar trebui sa li se dea voie fara un contract de concesiune sa construiasca pe acea retea stradala. Este posibil sa fie vorba de o zona in care planurile de urbanism nu sun actualizate si nu coincid cu situatia din teren.

      3. Cunosc multe cazuri in care documentatia de urbanism se elibereaza respectand milimetric normele cu forta juridica superioara (PUD, PUZ, PUG, Legea 350/2001), dupa cum cunosc si situatii, de exemplu in sectorul 6, unde primarul Rares Manescu a permis construirea unui bloc peste un dren din Lacul Morii. Parerea mea este ca puteti exclude din start ipoteza necunoasterii. Referitor la celelalte doua ipoteze nu am probe ca sa decelez intre ele.

  • nerespectare autorizatie (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:08)ccn [anonim]

    sunt cladiri etajate construite cu garaj la subsol; dupa un timp, garajul este transformat in locuinta si autoturismele aferente sunt parcate pe spatiul public,
    este legal?

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:17)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui ccn

      Nu este legal. Exista o Hotarare a CGMB care prevede obligativitatea existentei acestor garaje pentru locuintele multietajate. Exista situatii foarte frecvente, mai ales in zona parcelarea protejata Bazilescu, unde investitorii in loc de garaj de subsol construiesc un demisol, il compartimenteaza si il transforma in garsoniere comfort 2. Este evident ca in aceste cazuri toate autoturismele sunt parcate pe trotuar. Desi s-au facut numeroase plangeri la toate autoritatile competente, nimeni nu ia masuri.

  • legea picaturii !!! (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:15)andreesanu [anonim]

    Apartamentul socrilor are perete comun cu al vecinului
    la parter.Vecinul construieste o mansarda iar acoperisul acesteia depaseste limita de propietate cu 50 cm , pe 1/2 din acoperis apele se preiau in 2 jgheaburi (uluc )fata spate ,la fiecare ploaie apele se revarsau din uluc inundind locuinta socrilor. La data executiei acoperisului am solicitat Serv de urbanism al primariei Onesti sa reglementeze situatia . A venit la fata locului Ing Metelesu a vazut si apoi a discutat cu vecinul ,situatia a ramas ca mai inainte.
    Primaria a dat autorizatie de constructie !!! peste limita de propietate .la cca 1 an am obtinut autorizatie de constructie pentru ETEAJ !!!,in autorizatie scrie ca trebuie sa ne racordam la acoperisul mansardei !!!.
    Desi noi am dat permisiunea vecinului sa-si tencuiasca peretele ,sa-si esecute lucrarile,cand a venit vremea sa finalizam noi constructia trebuia sa taiem la limita de propietate acoperisul vecinului pentru a putea monta acoperisul locuintei noastre.
    Acoperisul nostru pastreaza pantele de scurgere din proiect astfel ca apele de la noi sunt colectate in limita noastra de propietate,ceea ce nu respecta proiectul si constructia vecinului .Am avut proces ,IGS desi chemat la fata locului a refuzat sa dea un document scris.
    S-au facut expertize solicitate de tribunal ,in final Curtea de apel Bacau da castig de cauza vecinului.
    ABERATII ale justitiei romanesti .

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:19)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiandreesanu

      Da, sunt foarte frecvente astfel de situatii. Si la Bucuresti am intalnit frecvent astfel de cazuri cand se pierd dosare cu dreptatea in mana. Din ce am remarcat eu, analizand practica judiciara, cele mai multe procese de gennul acesta au fost castigate in raza Curtii de Apel Cluj.

  • Regim de inaltime si parcari pe trotuar (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:28)Catalin G [anonim]

    Stau in Cartierul Damaroaia.
    In cartier sunt numai case cu S+P+Et1+ eventual Mansarda dar se construiesc blocuri de 4+ etaje. Ca sa nu mai zic ca pe unele panouri de constructie apare P+2E si constructorul mai adauga Mansarda. Ce drepturi mai avem in acest caz in care imobilele au fost construite si vandute deja ? Din cauza acestor blocuri strazile cartierului sunt umplute pana la refuz de masini trotuar si chiar pe strada.Problema majora este ca, constructorul retrage imobilul cu 1, 1.5 m si pe acest spatiu + trotuar amenajeaza parcari. Astfel nu se mai poate circula pietonal pe trotuare.
    Ce se mai poate facce in toate aceste cazuri ?

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:21)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiCatalin G

      Luati legatura cu domnul Truta de la Asociatia Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi. Ei au facut zeci de plangeri exact pe problematica asta, au si zeci de dosare in instanta si sunt cei mai in masura sa va dea toate detaliile despre ce se poate face in mod concret.

  • cum? (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:29)Maria [anonim]

    Parcarea dintre blocuri cu tot cu loc de joaca a fost retrocedata, terenul imprejmuit, aduse materiale si urmeaza sa se construiasca ceva. Am facut diverse adrese la utilitati si primarie… si raspunsurile au fost ca sunt contracte private, iar la primarie mi-au zis sa astept emiterea autorizatiei de constructie ca aia va fi publicata, dar unde anume?
    Deci pun si eu intrebarea: Care sunt indiciile ca imobilul de langa tine se construieste ilegal?
    Banuiesc ca dupa ce va iesi autorizatia va incepe constructia cu viteza meteorica, iar pana fac eu demersurile legale si obtin raspunsurile e posibil ca blocul sa fie deja construit, sau chiar vandut. Ce sanse as mai avea atunci?

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:27)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiMaria

      Trebuie sa incercati sa fiti inventiva. Mergeti la cartea funciara si scoateti un extras de informare al lotului retrocedat. Incercati sa ii coalizati pe cei de la blocurile limitrofe. Puneti mana de la mana si cautati in bloc daca aveti un inginer cadastrist, un arhitect si puneti cap la cap crampeie de informatie.

      Rugati un tanar priceput la IT sa caute pe site-urile de imobiliare poate ca investitorul a pus deja in vanzare proiectul.

      Contactati sub acoperire agentul imobiliar si cereti un plan al blocului care urmeaza sa fie construit.

      Mergeti la Primarie si cereti documentatia (autorizatie de construire, PUZ, PUD). Inundati-i cu cereri pe Legea 544/2001, cereri de audienta. Daca va dau afara pe usa, intrati pe geam. In momentul in care reusiti sa aflati ceva despre certificat de urbanism, autorizatie de constructie, contactati un urbansit si un avocat (din pacate asta este munca de echipa), dati drumul repede la un litigiu si notati-l in cartea funciara. Altfel nu aveti nicio sansa sa obtineti un rezultat concret daca investitorul apuca sa ridice constructia pentru ca vanzarile se fac acum din faza de proiect, la rosu, etc.

      Asociatiile care s-au constituit dupa modelul Salvati Bucurestiul au foarte mare experienta in problema d-voastra si sunt dornice sa va impartaseasca din cunostintele lor.

  • casa construita fara AC (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:33)Teodor [anonim]

    Ce optiuni legale exista pentru o locuinta construita abuziv fara autorizatie de constructie in Iunie 2011?
    Au ISC sau primaria posibilitatea demolarii, ori numai in instanta se poate obtine acest lucru?

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:31)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiTeodor

      Primaria are posibilitatea demolarii numai daca locuinta ar fi construita pe domeniul public. Daca este construita pe proprietate privata si Primaria trebuie sa mearga in instanta pentru a obtine o sentinta de demolare.

      Daca sunteti vecin, puteti incerca si d-voastra o actiune prin care sa cereti obligarea investitorului sa aduca terenul in situatia anterioara.

      Vor incerca sa va opuna exceptia prescriptiei la dreptul material la actiune si in functie de situatia concreta, actiunea poate sa fie respinsa ca prescrisa, dar daca se trece de exceptia asta, in mod normal ar trebui sa aveti sanse.

  • citeva intrebari la subiect (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:33)mnicku [anonim]

    Pe scurt:
    Cineva a construit o casa si in curtea proprietate privata a unui amic care nu si-a dat acordul la nici o autorizatie. Pina in 2011 a fost doar un perete pe proprietatea amicului, din 2012 au aparut 16 geamuri. Din 4 vecini ai constructiei in cauza, doar 2 si-au dat acordul si doar la prima autorizatie, a doua are doar copii xerox dupa primele 2 acorduri. A doua autorizatie este eliberata in aceeasi zi in care sa depus cererea – suspect nu?
    Autorizatiile eliberate in urma cu 15 de ani au permis 3 nivele iar la final au rezultat 4 nivele. Procesul e public in presa locala, degeaba insa pt ca nici o autoritate locala(desi au fost sesizate) nu au luat vre-o masura de oprire a constructiei. Expertiza tehnica ceruta de instanta ( comisie de 3 experti in constructii ) au confirmat ilegalitatile semnalate de reclamanti , insa degeaba.
    Pe fond in prima instanta reclamantii au pierdut procesul de de anulare a autorizatiilor + certificatul de edificare a constructiei pt nerespectarea cerintelor din autorizatii .
    Intrebarile
    > Judecatorul este obligat sa judece respectiva speta doar in baza legii: Lg 50/1991 , Vechiul Cod Procedura Civila si a probelor din dosar? daca nu, mentionati va rog cum e obligat sa judece.
    > Invocarea clauzei de nulitate absoluta a autorizatiilor pentru lipsa acceptului lui pe autorizatii,( pe fond nu a fost invocata) ar conduce automat la anularea obligatorie a autorizatiilor?

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:37)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luimnicku

      Da, este obligat sa judece in baza vechiului Cod de Procedura Civila daca procesul a fost inceput inainte de 2013.

      Nu exista o clauza de nulitate absoluta. Autorizatia este posibil sa fie lovita de nulitate, dar in dreptul administrativ nu exista distinctia intre nulitate absoluta si nulitate relativa. Invocarea nulitatii autorizatiei nu poate fi facuta daca va aflati in fata altei instante decat cea de contencios administrativ decat prin invocarea unei exceptii de nelegalitate, art 4 din L554/2004.

      Daca sunteti pe vechiul Cod de Procedura Civila, litigiul civil se va suspenda, instanta dministrativa va judeca exceptia si daca se admite, va veti reintoarce in civil, iar instanta civila va fi obligata sa faca abstractie de autorizatia de construire.

  • distanta minima a imobilului fata vecin (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:37)iacob li [anonim]

    Buna ziua,

    Va rog sa precizati care este distanta minima pe care se poate construi o cladire fata de proprietatea vecinului. Limita este data de balcon sau de fundatie. De multe ori distanta fundatiei fata de gardul vecinului este de 2-3 m, iar a balconului este de 1m. La inaltimea cladirii exista o limita fixa raportat la zona in care se construieste sau este variabila, in functie si de consrructiile din imediata vecinatate? Unde pot gasi aceste date?

    Va multumesc.

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:42)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiiacob li

      NU se poate raspunde la aceasta intrebare fara sa se vada inainte schita deoarece distantele difera daca cele doua cladiri sunt paralele sau sunt piezise. Depinde foarte mult daca localitatea are PUG, PUZ sau este o localitate rurala unde se aplica servitutile urbane prevazute in noul Cod Civil.

      Verificati in art 576 si urmatoarele din noul Cod Civil sau dupa caz, vechiul, daca acele constructii sunt mai vechi de septembrie 2011.

  • Intrebare simpla (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:38)Cosmin [anonim]

    Ce se poate face scurt si concret atunci cand remarcam o incalcare a reglamentarilor zonei de catre unul din vecin? In sensul ca de multe ori aceste incalcari se remarca abia dupa ce constructia e intr-un stadiu relativ avansat, moment in care ar fi nevoie de o metoda de actiune cat mai rapida si nu de proceduri care sa ia luni de zile pana un reprezentat al primariei sa ia vreo masura.

    Multumesc.

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:46)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiCosmin

      Este o cursa contra cronometru. Investitorul stie foarte bine daca are ceva „hibe” in autorizatia de construire sau nu. Multi dintre ei prefera sa construiasca abia in al doilea an permis de autorizatia de construire, dupa reinoirea acesteia tocmai pentru a va pune in situatia prescierii actiunii in contencios administrativ de anulare a autorizatiei. Motiv pentru care trebuie sa-i stresati pe cei de la Politia Locala si pe cei de la 112 pana cand, in urma unor amenzi, investitorul va fi constrans sa afiseze panoul investitiei. In momentul in acre apare panoul, sa il fotografiati, luati toate datele de acolo si mergeti la un specialist. De aici vezi raspunsul la o intrebare de mai sus.

  • Cartierele Damaroaia, Bucurestii Noi si Chitila(Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:00)mircea donose [anonim]

    In cele trei cartiere se afla numeroase blocuri construite printre case si vile, de un anumit gen de investitori, care nu par sa respecte nimic din specificul urbanistic al zonei gen regim de inaltime, retrageri, servituti de vedere. Mai mult, strazile din jurul acestor blocuri sunt sufocate de autoturismele noilor locatari mutati in aceste blocuri.
    Ce stiti despre aceasta situatie si ce pot face locuitorii din vecinatatea acestor blocuri pentru a stopa aceasta nenorocire? Cine este vinovat de aceasta situatie?

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:46)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luimircea donose

      S-a raspuns mai sus.

  • Litigiu cu o institutie a statului (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:04)JohnnyBGood [anonim]

    Sunt proprietarul unui teren dintr-o zona in care, in momentul in care am achizitionat acel teren, exista un PUZ care imi dadea dreptul sa construiesc. Intre timp, respectivul PUZ a fost anulat si inlocuit cu un nou PUZ, care din nou imi da dreptul sa construiesc.
    O institutie a statului (Jandarmeria) insa imi neaga acest drept si solicita anularea PUZ-ului sub motivul ca terenul meu este in conul poligonului lor de tragere.
    Din punct de vedere legal, este aceasta o limitate a dreptului de uzufruct rezultat din proprietatea asupra terenului? Interzicandu-mi sa construiesc, Jandarmeria practic rechizitioneaza pentru uzul sau terenul al carui proprietar sunt. Am dreptul sa solicit despagubiri?

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:47)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiJohnnyBGood

      Da.

  • însorire imobil (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:15)ana07 [utilizator]

    Bună ziua. Locuiesc la parterul unui bloc de 4 etaje cu o înălțime de 14,3 metri, cu ferestrele orientate către N-E. Din cauza poziției blocului, nu beneficiez de 1 1/2 h însorire la solstițiul de iarna așa cum prevede ord. Min. San. 119/2014. Cu toate acestea, la o distanță de 12 metri de blocul în care locuiesc, este în construcție un alt bloc de 4 etaje (momentan la roșu) care împiedica razele soarelui să mai „interacționeze” cu ferestrele apartamentului in care locuiesc, eu nemaibeneficiind deloc de însorire. Având în vedere faptul ca distanță dintre cele două blocuri este de 12 metri (10 metri între balcoane):
    1. care este distanța minima față de blocul în care locuiesc la care se poate construi?
    2. În momentul în care se face supraetajare la o construcție nouă, este obligatoriu să se încadreze în indicatorii urbanistici ai zonei (cut și pot), sau aceștia pot fi depășiți (nu există puz).Va multumesc!

    • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:51)Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns luiana07

      1. Distanta minima fata de blocul in care locuiti ar trebui sa fie de 1/2 din inaltimea blocului cu patru etaje.

      2. Legea spune ca supraetajarea ar trebui sa se incadreze in indicatorii urbanistici ai zonei, dar exista o practica a primariei Capitalei si aprimariilor de sector de a permite constructia unei masarde care sa aiba 60% din suprafata ultimului nivel si acoperis cu panta de 45 grade. Dupa mine, este gresit ce face Primaria, dar nu am reusit inca sa obtin o hotarare judecatoreasca sa confirme acest lucru.

  • Intrebari (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:17)Comentatorul-x [utilizator]

    Buna ziua,

    1.In cazul in care o autorizatie de constructie este emisa cu incalcarea legii, cine poate anula acest document ?

    2.ISC poate opri lucarile in cazul unei constructii care nu respecta legea ?

    3.Retragerea unui aviz, in cazul nostru PSI emis de ISU, conduce automat la stoparea lucarilor si anularea autorizatiei de constructie ?

    4.Serviciul de Disciplina in Constructie din cadrul primariilor are obligativitatea de a verifica in teren daca constructia respecta autorizatia de constructie ?

    5. Neafisarea panoului de santier este motiv de oprire a lucrarilor ?

    6.Ce primeaza in aplicarea legii, obtinerea avizelor ISU sau codul civil care garanteaza propietatea ? OAR Bucuresti spune ca primeaza ocdul civil.

    7.Prefectul poate fi obligat in vreun anume fel sa consteste in contencios administrativ o autorizatie de constructie ? Mai ales daca a fost instiintat oficila de ISC ca este ilegala ?

    8.Inaltimea unei cladiri, in functie de care se pot cere avize PSI , cum poate fi determinata ? In acte nu este trecuta inaltimea cladirii, ci doar numarul de etaje si inaltimea lor. Cum primariile nu dau acces la planul de arhitectura al cladirii, ne este foarte greu sa determinam daca un bloc are peste 28 de metri sau nu.

  • Ilegalitati (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:22)DanielWilly [anonim]

    In ce masura se pot cere despagubiri daca primaria si isc-ul s-au blocat reciproc in emiterea de autorizatii si cert de urbanism intr-o zona protejata de minist culturii(bazilescu ) iar mafiitii construiesc in continuare blocuri ilegale pe cand cetatenii de buna credinta nu-si pot consolida case etc. In acest context se incalca mai multe drepturi fundamentale, familie copil etc…deoarece spatiul nu ne permite…

  • Cine poate fi tras la raspundere? (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:23)Ana [anonim]

    Ce se poate face cand :
    1. Primaria de sector aproba prin PUD schimbarea mai multor indicatori urbanistici decat e legal (regim de inaltime, toate retragerile laterale si fata/spate, aliniamentul, caracterul ne-construibil al parcelei)
    2. aproba DTAC in baza PUD-ului de mai sus insa dubleaza POT-ul
    3. inspectorii din primaria de sector nu recunosc ca DTAC-ul si constructia realizata deja nu respecta suprafata maxim edificabila / POT-ul specificat in PUD-ul postat pe site-ul Primariei.
    4. Cine si in ce masura poate fi tras la raspundere: personalul din serviciul de urbanism al primariei care a aprobat atat PUD cat si DTAC, cei de la ISC, inspectorii din primarie, profesionistii care au facut proiectul, proprietarul care a fortat legea?

  • constructie ilegala (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:25)monica [anonim]

    Pe extrasul CF al unui teren apar constructii (casa si anexe) cu mentiunea ” fara acte”. Acesteconstructii sunt considerate legale sau trebuiesc legalizate?

  • Constructie pe hectare de spatii verzi (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:35)Radu [anonim]

    Nu stiu daca intra in aria dumneavoastra si o constructie care nu este imobil, ci un mall construit pe opt hectare ale unei foste baze sportive aflate la marginea parcului IOR, dar risc totusi o intrebare.
    Pentru ca se pare ca cele opt hectare ale fostei baze sportive nu le-au fost de ajuns, in acest moment, cand constructia este intr-un stadiu avansat, se observa cu ochiul liber ca a depasit marginile terenului initial si patrunde incet, incet in parc, atat in lateral, cat si in spate, mall-ul intinzandu-se pe distanta aproape a unei statii de tramvai. Atunci cand va fi gata, e clar ca va avea spatii libere/betonate de jur imprejurul cladirii, spatii care nu vor putea fi realizate decat luand bucati aferente de teren din parcul IOR.
    Noi, locuitorii din zona, asistam neputinciosi la ridicarea acestui monstru de beton care a distrus deja un mare spatiu verde si va mai distruge si o parte a parcului. Va rugam, daca puteti, sa ne spuneti daca exista vreo posibilitate de a mai opri ceva? Cine ne poate ajuta sa aflam exact pana unde trebuia sa se intinda constructia si cum putem obliga constructorul sa respecte spatiul initial? Va multumim.

  • Cine raspunde/plateste (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:40)Camelia M. [anonim]

    Pentru cazul emiterii unei autorizatii de constructie cu o anumita incalcare a PUZ cine se face in final vinovat: cel care construieste pe baza autorizatiei sau primaria care a emis autorizatia?
    In final ce este de facut in acest caz? Se mentine situatia din autorizatia de construire, se ajusteaza proiectul/constructia (daca da atunci cine plateste costurile cu aceste ajustari?).

  • Santier cu placuta de identificare „ciudata”(Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:47)L2 [anonim]

    Buna ziua
    Pe Str. Musetesti la nr 29 este un santier in lucru pentru un bloc P+6, iar pe placuta de identificare, la beneficiar este trecut „Persoana Juridica”. Am sesizat cu mai mult de o luna in urma ISC si Primaria, dar nu am primit niciun raspuns.
    Cat de grava este aceasta „omisiune”?
    Multumesc

  • Bloc construit la 4-5 case distanta (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:48)Roger [anonim]

    Buna ziua

    Locuiesc in zona Bucurestii Noi, la casa. Exista un bloc in constructie care in opinia mea incalca foarte multe din normele de urbanism aplicabile zonei (POT, inaltime, etc.). Blocul se construieste pe strada mea insa pe partea cealalta a drumului, si nu exact visavis (la 4-5 case de vecinul meu de visavis).

    Din experienta Dvs. ce sanse de succes am sa incerc sa blochez aceasta constructie avand in vedere ca nu sunt direct afectat? Din ce stiu eu „direct afectati” ar fi doar vecinii stanga/dreapta, fata/spate.

    Multumesc

  • recepția finală a lucrărilor (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:49)anamaria07 [utilizator]

    Buna ziua.
    Am achiziționat în urma cu un an și 3 luni un apartament intr-un bloc nou. În certificatul de urbanism emis de primărie este prevăzut câte un loc de parcare pentru fiecare apartament (fără a avea acoperire vreo hotărâre de c.l. care să prevadă asta). În momentul în care s-a efectuat recepția la terminarea lucrarilor, parcarea nu era finalizată, iar recepția a fost făcută fara a se ține cont de parcări. In urma delimitării locurilor de parcare au ieșit cu 7 mai puține și fără a respectă distanță de 5 metri fata de ferestre conform normelor ministerului sănătății. In acest caz, la recepția finală (care trebuie efectuată anul acesta), se poate solicita rezolvarea problemelor cu parcarea, iar dacă răspunsul este afirmativ, care sunt pașii de urmat?
    Multumesc!

  • Distanta si inaltime intre vecini (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:32)Verni [anonim]

    Noul meu vecin vrea sa construiasca fix pe gardul de despartire proprietati un zid de 2m.Fac precizarea ca actualul gard din plasa zincata e la 1,40m de geamurile mele.Deci nu voi mai avea lumina veci. E posibil ?

  • Proces casa ilegal ridicata (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:36)Amalia Florea [anonim]

    Buna ziua
    1.Sunt in proces civil prin care am cerut demolarea unei case construita ilegal foarte aproape de casa mea nerespectand art.612,615 Cod Civil, codul vechi.Am intentat si proces pe contecios administrativ pe care l-am pierdut pe nedrept. Nu intru acum in detalii.
    Teoretic se mai poate da sentinta pe cod civil de demolare?
    2.Pot sa mai introduc acum in process o cerere de despagubiri? Vezi cazul de la Cluj cu despagubirea de 65.000 euro.
    Multumesc.

  • inaltime gard vecin (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:47)Nicu Camarasu [anonim]

    Buna ziua ,locuiesc in cartierul Tomis Plus Constanta la parterul unui bloc,doresc sa v aduc la cunostinta urmatorul aspect si anume vecinul care si a construit un gard de 3 m inaltime la distanta de 1 m de terasa mea,in acest fel limitandu mi soarele si lumina .S ar mai pute face ceva in acest caz,ce prevede legislatia in domeniu,ce s ar mai pute face in acest caz.Multumesc pentru timpul acordat,o zi buna va doresc.

  • Domnule avocat Dobrev, (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:54)Sergiu [anonim]

    Locuiesc intr-un bloc care are o curte in spate (acces prin gang de 3.5m latime, 3 m inaltime) pe care sunt construite, inca din 1984, garaje de tabla.

    In anul 2004, terenul de sub garaje (~330mp) a fost retrocedat proprietarului A. Locatarii nu au fost instiintati in acest sens. In 2007, A i-a vandut terenul lui B, care a notificat locatarii cu privire la dreptul sau de proprietate.

    In prezent, actualul proprietar B a notificat proprietarii garajelor (comunicare prin intermediuil executorului), cerandu-ne sa le demolam. De asemenea, la sectiunea „certificate de urbanism” a site-ului PMB se gaseste un PUZ care este in stadiul „avizare puz construire imobil de locuit” – beneficiar B.

    De asemenea, ADP sector 2 a notificat din proprie initiativa proprietarii garajelor, somandu-i sa le demoleze si mentionand ca daca nu o fac vor fi obligati sa plateasca daune „considerabile” in instanta pentru tulburare de posesie. Prin aceeasi notificare, ADP sector 2 a precizat ca gangul blocului este in administrarea sa si ca doar el poate decide cum se foloseste, nu asociatia de locatari.

    Avand in vedere faptul ca garajele au fost utilizate neintrerupt de catre proprietari incepand cu anul 1984, avand in vedere ca terenul cu pricina se afla in interiorul Zonei Protejate Armeneasca, avand in vedere accesul unic prin gangul blocului, avand in vedere ca delimitarea terenului cu pricina incepe de la 2 metri de la intrarea blocului si ocupa toata curtea, exista o posibilitate de a opri construirea unui imobil in curtea blocului? Daca da, care sunt primii pasi si ce aspecte trebuie urmarite mai intai de catre asociatia de locatari?

    Cu stima,
    Sergiu

  • Domnule avocat Dobrev, (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:12)bullet_dodger [utilizator]

    Chiar astazi am primit raspuns unei solicitari adresate primariei Rediu, judetul Iasi, referitor la respectarea indicatorilor tehnici ai unui imobil in curs de construire in vecinatatea case mele.
    Conform solicitarii mele de a verifica daca se respecta indicatorii POT=max 30%, CUT=max 1,2mpadc/mp teren si inaltime maxima=9 metri, am primit urmatorul raspuns, citez: „In urma verificarilor efectuate pe teren, s-a constatat ca stadiul fizic al lucrarilor corespunde cu proiectul autorizat si ca sunt respectate propunerile din proiect, referitoare la indicatorii urbanistici, regimul de inaltime, inaltimea maxima”.
    Vreau sa precizez ca NICI UN indicator nu e respectat de realitatea de pe teren, imobilul are 40m lungime, 12 latime si deja 5 etaje construite. Terenul pe care e amplasat are 1073 mp.
    Vreau sa va intreb: care ar fi actiunile legale pe care le-as putea intreprinde impotriva proprietarilor si a primariei comunei Rediu, pentru a corecta situatia existenta?

  • Ref problema: Depasire inaltime (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:14)Andrei Roman [anonim]

    Legat de prima intrebare. Prin AC (valabila, vazuta personal azi) s-a aprobat o inaltime peste nivelul PUZ al zonei.

    Deci inaltimea in plus este conform AC.

  • monumente/ arhitectură (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:47)Alexandra [anonim]

    1. Legea 422 spune că pot fi expropriați proprietarii care nu au grijă de clădirile monument istoric. Experții spun că legea nu este operabilă, pentru că această situație nu este considerată ca fiind de utilitate publică. Care este rezolvarea pentru ca statul să poate expropria proprietarii fizici/ juridici care țin clădirile în adandon?

    2. Clădirile în litigiu pot fi utilizare în vreun fel sau rămân blocate și eventual ocupate abuziv? ce soluții legale de folosire a acestor clădiri pentru a nu se degrada și mai tare există?

    3. Prin O 20/1997, primăria este nevoită să notifice de 2 ori proprietarii pentru întocmirea expertizei pentru seism, ca etapa 1 în consolidare. Dacă asociația de proprietari nu răspunde în termenele stabilite, cine sancționează pe cine?
    Credeți că reglementarea cu închiderea spațiilor comerciale în clădiri cu risc seismic în condițiile în care asociațiile de proprietari au refuzat programul MDRAP de consolidare pentru că Primăriile contractează firme care oferă servicii de calitate joasă? Cum se pot contesta aceste intervenții nepotrivite?

    4. În ce măsură se pot sancționa primăriile care nu realizează concursuri de soluții pentru clădiri sau intervenții în spații urbane? De exemplu prin buget se acordă suma x pentru amenajarea scuarului public verde dintr-o zonă. deseori proiectele sunt atribuite direct, standard de calitate foarte jos.

    Mulțumesc

  • Autorizatie (Vineri, 22 ianuarie 2016, 14:49)mircea [anonim]

    Am construit in 2008 o casa fara autorizatie, pe atunci era amenda 2000 si te puneau ei in legalitate.
    Am puz, pud, respect toate normele. Cum pot intra in legalitate? Daca depun pt autorizatie imi vine control…

  • Locuri parcare bloc nou (Vineri, 22 ianuarie 2016, 14:58)Cristian [anonim]

    Buna ziua,

    As dor sa stiu, conform legii, ce obligatii are un dezvoltator in privinta locurilor de parcare? Ce procent din numarul de apartamente trebuie sa benefizcieze de loc de parcare si daac nu sunt locuri de parcare ce obligatii are dezvoltatorul sau primaria??

    Va multumesc!

  • Parcare pe trotuar (Vineri, 22 ianuarie 2016, 20:01)Carmen [anonim]

    Este legala inchirierea de la primarie de locuri de parcare care ocupa trotuarul, pe o strada ce trece prin fata unei scoli? Pe o vreme ca asta copiii sunt fortati sa mearga pe carosabil, pe langa masini. Si asta se intampla in capitala unui stat care se vrea european si civilizat!