Ionut-Dobrinescu-dEu sunt de părere că tot ce se întâmplă acum în ceea ce privește criptomonedele este în exercițiul unei libertăți fundamentale. Noi avem în Constituție art. 45 libertatea economică – accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera iniţiativă şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate. Legea nu a găsit un interes public perceptibil pentru a interveni prin act de legiferare. Sunt mai multe nivele la care se poate interveni – un nivel instituțional, hai să îi organizăm pe oamenii aceștia, un nivel administrativ, hai să îi autorizăm când fac ceva sau un nivel represiv, hai să le interzicem anumite lucruri din ce își propun să facă. Niciunul dintre aceste nivele nu a găsit oportunități și rațiuni de a se pune în practică și în mișcare. În străinătate s-a recurs până acum predominant la mijloace represive – hai să interzicem ce nu înțelegem, hai să interzicem ce ni se pare periculos.

Pericolele nu sunt atât de mari, lumea se educă foarte repede, mai ales noua generație, eu pot să vă garantez că se va schimba fundamental cu sau fără acordul scepticilor, capitalizarea piețelor cryptocoin se apropie de capitalizarea Apple, este un fenomen de care trebuie ținut cont. Fenomenul acesta este în creștere, iar rata lui este incredibilă. De aceea chiar nu ar trebui să avem reticențe ca juriști și nici să ne încordăm prea mult să ne încadrăm în schemele clasice. Acest lucru nu se mai poate. Nu mai este nevoie de avocat ca să-și constituie ICO-ul, este nevoie de un developer care să auditeze sursa codului, nu mai este nevoie de un auditor care să spună cât valorează pentru că valoarea se creează într-o piață dinamică la zi, la minut, la milisecundă, nu mai este nevoie de un executor judecătoresc care să te pună în posesie și nici de un avocat ca să-ți obțină un titlu executoriu împotriva cuiva și să execute în blockchain. Eu cred că regulile atâtea câte vor fi și cum vor fi, trebuie să fie toate fără excepție în blockchain programate ca atare, inclusiv fiscalitate.

Imaginați-vă că dețineți o valoare, un element tangibil căruia nu-i știți valoarea. Dar crește. Oare ar trebui să fii taxat pentru că te îmbogățești stând? Sau ar trebui să fii taxat pentru că ai o activitate sau o tranzacționare în acest domeniu?

Av. Ionuț Dobrinescu
Partener DOBRINESCU DOBREV

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Criptomoneda. Perspectiva de business, fiscală și (eventual) penalăediția 164, 8 ianuarie 2018, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)