De altfel, volumele mari ale debitelor pretinse de ANAF unor contribuabili mari au devenit pentru avocati un reper trivial. IMM-urile se bucura insa indiscutabil, in opinia Luisianei Dobrinescu, de o mai mare libertate in a-si alege avocatul sau consultantul fiscal, si nu rareori lanseaza provocari redutabile pentru avocat. „Firmele mari in schimb formuleaza optiuni generale, de grup, si le indreapta cu predilectie catre numele mari de pe piata avocaturii de business, unde pentru noi e deocamdata prea devreme sa ofertam.”
In ansamblu, zona avocaturii de fiscalitate este in continua crestere datorita campaniilor ANAF de colectare de taxe si contributii la buget, dar si pe fondul avalansei de modificari legislative. Potrivit avocatilor de la Dobrinescu Dobrev, o sursa de litigii este si refuzul aproape de principiu al jurisdictiilor administrative de a solutiona favorabil contestatiile fiscale si administrative inca din procedura prealabila, atunci cand contribuabilul are dreptate. Aproape toate litigiile fiscale ajung astfel pe rolul deja aglomerat al instantelor judiciare unde continua la fond si obligatoriu si in recurs, tot pentru ca juristii ANAF au obligatia de serviciu sa mearga pana in panzele albe. De altfel, admite Luisiana Dobrinescu, este usor de remarcat tendinta caselor de avocatura de a-si infiinta departamente de contencios fiscal – cu toate ca exista relativ putini avocati formatori in acest domeniu, domeniul fiind adesea servit de nejuristi (economisti, contabili, consultanti fiscali).
„Vartejul politic si legislativ au favorizat avocatura fiscala”
Avocata constata pe un ton de umor negru ca vartejul politic si legislativ, precum si dilemele practice in aplicarea legii fiscale in Romania au favorizat avocatura fiscala, atunci cand nu au facut-o de-a dreptul impracticabila! „Noi ne-am dori ca in timp politicile fiscale in Romania sa se sedimenteze, astfel incat avocatura de taxe sa dezlege probleme de finete in interpretarea si aplicarea legii si nu spete triviale privind abuzuri, nelegalitati, rationamente surpriza si sofisme, cum observam in inspectiile de la noi. Spre exemplu, ne uimesc si ne inspira in acelasi timp nivelele de complexitate si de nuante pe care le ating litigiile fiscale din Olanda si Marea Britanie, pentru care nu gasim corespondent aici”.
Luisiana Dobrinescu a fondat societatea Dobrinescu Dobrev alaturi de alti doi fosti avocati care au lucrat la casa de avocatura Biris Goran, Ionut Dobrinescu si Dumitru Dobrev. „Organizarea intr-o casa proprie de avocatura a venit pentru noi natural, mentalitatea noastra catre independenta a evoluand mai degraba incet si neaventuros. Pur si simplu, cand ne-am simtit suficient de maturi, dupa ani buni de exercitiu al profesiei in calitate de colaboratori alaturi de profesionisti valorosi, ne-am desprins formand un nucleu deja functional si verificat.” Dumitru Dobrev, cel mai in varsta dintre cei trei avocati, plecase primul si a fost cel care a rostit initiativa asocierii in SCA. „Nu venea cu o oferta, ci doar trezea o dorinta latenta a fiecaruia dintre noi, si in numai cateva zile, in luna iunie, am facut pasul. Cu 1 iulie aveam deja societatea autorizata de Barou”, spune Luisiana Dobrinescu.
La Biris Goran cei trei avocati au creat cateva proiecte importante. Unul dintre exemple este cazul TVA-ului la persoane fizice, pentru tranzactile imobiliare anterioare anului 2010. Toti trei au studiat foarte mult acesta problema spinoasa, s-au documentat si au scris si cateva articole de specialitate. „Litigiile de contencios fiscal au fost construite inca din faza de inspectie fiscala. Eu veneam cu frustarea controalelor fiscale, in care ANAF-ul aplica circularele sale interne fara prea multe discutii (desi stiam bine ca solutia este una politica, mai degraba decat tehnica). Ionut (n.red.: avocatul Ionut Dobrinescu, sotul sau) a venit cu ideea ridicarii unor exceptii de nelegalitate, iar Dumitru Dobrev a contribuit cu jurisprudenta relevanta, in special in ceea ce priveste certitudinea impunerii si principiile de interpretare ale dreptului fiscal. Lucrand in echipa Biris Goran am determinat Inalta Curte de Casatie si Justitie la Curtea Europeana de Justitie sa adreseze o intrebare preliminara Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu privire la modalitatea de calcul a TVA pentru tranzactiile imobiliare”, adauga Luisiana Dobrinescu.
Unde gasim cel mai armonios sistem fiscal?
Ce inseamna un sistem fiscal armonios si eficient din punctul de vedere al unui avocat de business? In opinia avocatei de la Dobrinescu Dobrev, doar gradul de civilizatie si stabilitatea politica pe termen lung amenajeaza sisteme armonioase si eficiente de colectare, dar nu pariati sa vedeti capitalul speculativ migrand in astfel de zone, ci mai degraba in directii opuse.
In Norvegia, de exemplu, sistemul fiscal e tot atat de armonios si eficient pe cat e si de opresiv: tara nu simte nevoia sa adere la Uniunea Europeana, dar nici nu e un eldorado pentru speculanti. Marea Britanie este de asemenea un foarte bun exemplu al fiscalitatii complexe si eficiente.
De asemenea, provocarile si oportunitatile sunt la margini de imperiu unde avocatii de business au mult de lucru. „O astfel de margine a fost si Romania in anii de boom imobiliar, cand cu siguranta nu armonia sistemului fiscal a generat oportunitati de imbogatire fabuloase, atat pentru speculatori cat si pentru consultantii lor. Pe masura ce lucrurile se aseaza, si avocatura se maturizeaza. O astfel de faza parcurgem acum.”