Aplicarea retroactiva a TVA-ului in cazul tranzactiilor imobiliare continue ale persoanelor fizice este una dintre problemele pe care investitorii incearca sa le solutioneze in instanta, asa cum este si cazul dosarului omului de afaceri Cristian Tantareanu, care are vineri termen la Curtea de Apel, potrivit Wall-Street.
Luisiana Dobrinescu, partener al societatii de avocati specializata pe fiscalitate Dobrinescu Dobrev, a explicat ca principala problema este neclaritatea legii in trecut. Practic, pana la clarificarea prin norme a legislatiei in domeniu, care stipulau aceasta plata a TVA pentru tranzactiile imobiliare realizate de persoane fizice, exista o lege neclara, iar tu ca investitor persoana fizica nu aveai cum sa stii, fara dubiu, ca trebuie sa achiti acest TVA.
Reprezentantii societatii de avocatura au explicat ca incearca aducerea principiului in dubio contra fiscum in domeniul fiscalitatii prin doua principii existente in jurisprudenta locala, certitudinea impunerii si securitatea juridica. Principiul presupune ca atunci cand legea nu este clara, ea sa fie interpretata in favoarea acuzatului.
Practic, acesti investitori carora li se impune plata retroactiva taxei pe valoarea adaugata pot avea castig de cauza daca instanta va gasi ca acest principiu este valid in caz. Acest principiu este si nucleul procesului lui Tantareanu, care are, potrivit lui Ionut Dobrinescu, termen in dimineata zilei de vineri la Curtea de Apel. Ce se intampla daca instanta ii da dreptate lui Tantareanu? Toate dosarele cu aplicare retroactiva a taxei pe valoare adaugata ar fi castigate, spune Luisiana Dobrinescu.
Normele care stabilesc plata TVA retroactiv la tranzactiile imobiliare continue ale persoanelor fizice au determinat multi investitori sa ajunga in instanta. Unii oameni de afaceri importanti, care in vremurile de boom au preferat sa incheie tranzactiile pe persoana fizica, dar si multi dintre micii investitori, sunt afectati de aceasta aplicare retroactiva. Acestia au apelat la avocati, iar in prezent sunt sute de dosare legate de aceasta taxa, care are cateva probleme majore, in opinia juristilor.
,,Este ca un joc de sah, atat noi, cat si autoritatile asteptam miscarea celuilalt”, a precizat Luisiana Dobrinescu, care a adaugat ca sunt sute de astfel de dosare pe rolul instantelor.
Controversele au inceput inca de la aparitia dispozitiilor normative in urma cu cativa ani, neclaritatile si aplicarea ,,ad-hoc” aproape tipice normelor de pe plan local punand multe semne de intrebare. Cine are dreptate? Fiscul, care s-a trezit in criza ca in perioada de boom s-au incheiat mii de tranzactii ale unor investitori pe persoana fizica, fara a se plati TVA, sau investitorii, care nu au platit aceasta taxa profitand de o lege neclara, care permitea ca business-ul ca persoana fizica sa fie legal?
Dincolo de dezbatere, problemele determinate de plata TVA pe tranzactiile imobiliare au dus unele dintre litigii la Curtea Europeana de Justitie, de unde se asteapta o decizie. Alte dosare cu nume mari, cum ar fi Cristian Tantareanu, sunt inca pe rol, iar avocatii spera la decizii favorabile investitorilor, care sa schimbe complet optica instantelor de judecata asupra acestor cazuri.
Pe de alta parte, reprezentantii ANAF-ului lupta si ei pentru a aduce banii la buget. Fiecare parte gandeste atent fiecare miscare si incearca sa scoata artileria grea la nivel de strategie pentru a castiga partida TVA-ului pe tranzactii imobiliare.