Luisiana Dobrinescu

Luisiana DOBRINESCU, Managing Partner

Cu o experiență de peste 20 de ani în drept fiscal, coordonez practica de litigii și consultanță de drept fiscal. Din 2017, sunt cadru didactic al Facultății de Drept, Universitatea București (disciplina drept fiscal).

Specializările mele profesionale sunt TVA-ul, procedura inspecției fiscale și structurările naționale și internaționale.

Încă din anul 2016 am privilegiul de a fi considerată unul dintre cei mai buni specialiști români în drept fiscal, de către publicația Chambers and Partners.

Marile mele realizări profesionale constau în rata de succes de peste 90% în contestațiile și acțiunile de contencios administrativ formulate pentru clienții noștri și în formarea unei echipe redutabile de profesioniști.

Asistând clienții pe perioada inspecțiilor fiscale și a controalelor antifraudă, fac tot posibilul pentru a asigura echilibrul între litera legii fiscale și spiritul său.

Am dublă pregătire academică, fiind absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București și a Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune, din cadrul Universității Titu Maiorescu.

Am onoarea să creez precedent valoros prin contestațiile și acțiunile de contencios administrativ-fiscal formulate pentru clienții Dobrinescu Dobrev, în subiecte precum consacrarea principiului in dubio contra fiscum, calculul perioadei de prescripție fiscală, exercitarea dreptului de deducere a TVA anterior înregistrării în scopuri de TVA, taxarea inversă ș.a.

  În acest context, sunt inițiatoarea a patru dosare fiscale aflate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene, în trei dintre ele fiind deja pronunțate soluții (C-249/12 Tulică și Plavoșin, C-55/16 EvoBus și C-392/16 Dumitru Marcu), cel de-al patrulea fiind în curs de soluționare (C-146/21 VB) și am fost implicată în două proceduri de infringement (dosare EU PILOT) împotriva României, toate acestea vizând probleme de TVA.

  Sunt invitată frecvent, în calitate de lector, la diverse conferințe și seminarii de fiscalitate și sunt autor a numeroare articole de specialitate.

  De asemenea, sunt coautor al:

  • Codului de Procedură fiscală, comentariu pe articole, coord. Cosmin F. Costaș, Editura Solomon, 2016;
  • manualului de Drept fiscal ediția a III-a, coord. Dan Șova, Editura Solomon, 2017;
  • revistei de specialitate Tax Magazine.

  Experiența anterioară

  W

  Lector al seminariilor de Drept Fiscal din cadrul Facultății de Drept, Universitatea București, 2017 – prezent

  W

  Dobrinescu Dobrev SCA, asociat fondator, 2012 – prezent

  W

  Biriș Goran SCA, 2007 – 2012

  W

  PKF Finconta SRL, 2001 – 2007

  Studii

  W

  Doctorand în drept fiscal, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest Timișoara, cu tema de cercetare doctorală Contrapartida în materia TVA, între argumentele de ordin juridic și cele economice, 2017 – prezent

  W

  Evenimentele anuale de specializare în TVA organizate de Universitatea Erassmus (Rotterdam), IBFD (Amsterdam), WU Vienna University și VAT Forum, Bruxelles

  W

  Programul de masterat în drept fiscal, Facultatea de Drept, Universitatea București, 2012 - 2013

  W

  Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, Universitatea „Titu Maiorescu”, București, 2007 – 2010

  W

  Facultatea de Drept, Universitatea din București, 1996 – 2000

  W

  Liceul „Mihai Viteazul”, 1992 – 1996, Slobozia

  Contact

  Tel: +4 0723 000 497
  Email: luisiana@dobrinescudobrev.ro